prognose diabetes

Ziektenbeeld:

 

Wat is diabetes:

Diabetes is ook wel suikerziekte. Officieel is de naam diabetes mellitus.

Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed houden. Mensen met diabetes maken zelf geen insuline meer, of ze maken te weinig aan en het lichaam reageert niet voldoende meer op de insuline. Dat hangt af van de soort diabetes. Als insuline niet meer op een goede manier kan werken loopt de bloedsuiker veel te hoog op. Dan blijft er te lang veel suiker in het lichaam zitten en dat is niet gezond. Het is belangrijk dat diabetes mellitus zo snel en goed mogelijk wordt behandelt. Diabetes Mellitus is een ingrijpende ziekte. Iemand met diabetes moet goed opletten op wat hij eet.

Erg belangrijk is ook om op tijd zijn medicatie in te nemen of zichzelf insuline toe te dienen.

Vaak is ook het cholesterol en de bloeddruk bij iemand met diabetes mellitus te hoog en geeft diabetes meer kans op ziekten van het hart, de nieren en andere vervelende aandoeningen, zoals slecht genezende wonden.

 

Type 1

Een ander woord voor diabetes type 1 is ook wel jeugddiabetes. Want veel kinderen krijgen diabetes type 1 als ze nog jong zijn. Maar je kunt op alle leeftijden nog diabetes type 1 krijgen. En het gaat niet over, dus je 'groeit er niet overheen' na je kindertijd. Daarom gebruiken we liever het woord diabetes type 1. Van de tien mensen met diabetes, heeft er één diabetes type 1.

Type 1 diabetes komt minder vaak voor dan type 2, maar heeft een grote invloed op het leven van een persoon. Ook andere familieleden merken daar veel van. Dat komt onder andere doordat de behandeling heel ingrijpend is. Alle dagen moet er insuline gespoten worden en de bloedsuiker moet gecheckt worden. Je hebt dus nooit een dagje vrij van je diabetes.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het eigen afweersysteem de oorzaak is. Normaal ruimt de afweer alleen ziektes op in je lichaam. Bij diabetes type 1 vergist het afweersysteem zich. Het maakt per ongeluk je cellen die insuline aanmaken kapot.

Het is nog niet bekend waarom dit gebeurt.

 Waarschijnlijk begint het met een erfelijke aanleg. Die hoeft trouwens niet meteen van ouders of grootouders te komen. Dat kan gewoon toeval zijn. Heeft iemand de aanleg om diabetes type 1 te krijgen, dan is het nog niet eens zeker dat hij het krijgt. Maar de kans is groter dat het afweersysteem op een bepaald moment een fout maakt.

 

Type 2

Vroeger was vooral bekend bij oudere mensen diabetes type 2. Daarom werd het ook wel ‘ouderdomssuiker’ genoemd. Maar nu krijgen ook steeds meer jongeren, onder andere kinderen type 2 diabetes. Daarom wordt het nu genoemd naar Diabetes Type 2 en geen ouderdomssuiker meer.

Type 2 diabetes is de meest voorkomende soort diabetes. Negen van de tien mensen die diabetes hebben, is het de diabetes type 2.

Het gebeurt vaak dat mensen al een paar jaar diabetes type 2 hebben voordat het ontdekt wordt. Want veel klachten zijn vaag, waardoor je nauwelijks merkt dat er wat aan de hand is. Daarom is het goed dat er steeds meer aandacht is voor diabetes. Dan wordt het ook eerder ontdekt.

 

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes wordt ook wel zwangerschapssuiker genoemd.

Het is een diabetes soort dat meteen na de bevalling over is. Het is daarna dus niet meer aanwezig. Vrouwen kunnen het krijgen vanaf week 24 van de zwangerschap. De medische term voor zwangerschapsdiabetes is ook wel gravidarum.

In het lichaam van een zwangere vrouw verandert veel. Je maakt bijvoorbeeld andere hormonen aan. Die hormonen zorgen ervoor dat het lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt.

Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan. Zodat er toch genoeg insuline is om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet, of niet genoeg. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Daarom is het goed dat u wel een behandeling voor zwangerschapsdiabetes krijgt.